top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKatleen Straetmans

Yin/yang toegepast op leiderschap

Over leiderschap is al veel geschreven. Er zijn talrijke leiderschapstheorieën en ik geloof graag dat die elk een stukje van de waarheid bevatten. Maar door de veelheid aan info wordt het moeilijk om het bos door de bomen te vinden. Wat mij helpt om de eenvoud in de dingen te vinden, is teruggrijpen naar de natuur – de meest effectieve organisatie die er bestaat – of naar traditionele wijsheid. In dit geval yin en yang.


Leiderschap

Yange leiders zijn daadkrachtige leiders: overtuigend, met focus op actie en resultaten. Ze trachten anderen warm te maken (vuur is het toppunt van yang) om hun idee of visie tot uitvoering te brengen.  Alleen, als er teveel gefocust wordt op het doel (resultaten), dan durven ze in hun gedrevenheid wel eens de mensen uit het oog verliezen… De valkuil voor de daadkrachtige leidinggevende is macht.(‘Omdat ik het zo zie/zeg’)


Waar yange leiders top-down werken, gaan yinne leiders veeleer ondersteunend te werk. Denk aan ‘God de Vader’ (yang – van bovenuit) en ‘Moeder Aarde’ (yin – ondersteunend). Of het zwaard (yang) en de graal (yin). 


Yinne leiders zijn beschouwend en focussen op verbinding en draagkracht. Ze zijn de lijm in een organisatie: ze bewegen zich het liefst tussen de mensen, waarbij ze zorgen voor afstemming zodat de machine vlot kan draaien. In plaats van resultaten op te leggen, focussen ze op de bedding waardoor de medewerker kan groeien en de resultaten vanzelf volgen.

Maar ook hier is een valkuil: een te éénzijdig op verbinding en betrokkenheid gerichte aanpak kan verlammend werken op vlak van resultaten: als consensus in de groep een voorwaarde wordt om tot actie over te gaan, dan blijven resultaten vaak uit… Een gevoel van onmacht gaat dan overheersen.


Ik gebruik hierbij bewust niet de termen ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk leiderschap’ omdat er – hoewel vrouwen van nature yin en mannen yang zijn – in de bedrijfswereld ook veel vrouwelijke leidinggevenden zijn met vooral yange kwaliteiten.


Yin/yang toegepast op leiderschap

In een eerdere blog 'Yin/yang van dualiteit naar polariteit en eenheid' heb ik toegelicht dat yin en yang geen tegengestelden zijn, maar tegenpolen die samen een eenheid vormen. Zo ook op vlak van leiderschap. De meesten onder ons hebben een voorkeur en daardoor de neiging om een ‘stelling’ te kiezen: resultaatsgerichte mensen vinden al dat mens- en op verbinding gerichte gedoe te soft, en omgekeerd. 


De oplossing ligt in het midden: de slinger slaat gestaag van links naar rechts tot hij in het midden stilstaat. Beide polen zijn nodig om vooruit te geraken. Zonder resultaatsgerichte focus geraak je nergens, maar als je voeling hebt met het potentieel dat op de werkvloer rondloopt, geraak je veel verder. Bij oude natuurvolkeren die nog in stamverband leven, zijn het de vrouwen – die vanouds instaan voor de opvoeding – die het potentieel van de kinderen waarnemen en aan de stamoudsten aangeven welke jongelingen in aanmerking komen voor de opvolging. Deze worden dan vervolgens opgeleid door de mannen. Een traditie die essentieel is voor het voortbestaan van de stam – en een mooi voorbeeld van balans tussen yin en yang.


Het overzien van beide polen is een eerste stap. Acceptatie van en respect voor beide polen leidt tot een meer neutrale houding en balans, zowel innerlijk als in de organisatie.

Als je, vanuit gedrevenheid om tot resultaat te komen, jouw TGV met een rotvaart uit het station laat vertrekken, dan is het goed om eerst te controleren of alle wagonnetjes wel aangekoppeld zijn… En vervolgens in het volgende station te checken of ze er nog aanhangen…

Maar even goed is het als leidinggevende noodzakelijk om bij het uitblijven van consensus zelf de touwtjes in handen te nemen, knopen door te hakken en resultaten voorop te stellen.

En als je merkt dat je de neiging hebt om in één of andere richting door te slaan, dan kan het goed zijn om iemand het mandaat te geven om de verbinding tussen de 2 polen binnen de organisatie te helpen bewaken.


En jij?

Wat overheerst bij jou?

Lukt het om beide leiderschapsstijlen te verbinden? 

Of heb je nood aan iemand die jou af en toe attent maakt op de andere pool?


Als businesscoach help ik je graag verder.

Ik weet uit ervaring wat het is om leiding te geven – ik heb zelf 15 jaar een managementfunctie gehad binnen een grote organisatie. Ik heb tijdens mijn loopbaan eerst vooral de yange zijde van leiderschap ontwikkeld, maar sinds mijn burn-out heb ik ook meer yinne leiderschapskwaliteiten ontdekt en leren waarderen. Ik ken met andere woorden beide zijden van de wip. Yin/yang en de 5 elementen maken intussen deel uit van mijn dagelijkse routine. Ik gebruik ze graag in mijn coachings, vaak aan de hand van metaforen (omdat die het beste blijven plakken). 


Bel me gerust op voor een kennismakingsgesprek 0474 74 31 83.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page